Ordningsregler

Att bo i en bostadsrätt innebär att man som medlem både har rättigheter men även skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Helt enkelt ett gemensamt ansvar. För allas trivsel, och för att Ditt boende i Argus 3 ska bli så bra som möjligt behöver Du läsa och kunna föreningens ordningsregler. Välkommen att läsa hur vi skapar ett trivsamt boende..

 

Ordningsregler i BRF Argus 3 Växjö:

Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är i princip skyldiga att kunna och rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna ?
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahands-hyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.
Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Har Du frågor?
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

1. Om allmän aktsamhet

• Tänk på att vara rädd om och vårda vår gemensamma egendom. Kostnader för städning, underhåll och reparationer betalas av oss alla gemensamt!
• Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med styrelsen eller fastighetsskötare/jourtjänster enligt anslag i husets huvudentré och hemsida.

2. Om säkerhet

• Hantera portkoden med stor försiktighet. Lämna aldrig ut koden till okända, leverantörer/speditörer eller personer som är på tillfälliga besök. Hänvisa till porttelefonen.

• Kontrollera att dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.

• Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.

• Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.

Brandskyddsregler:

  • Våra cyklar ska ställas i cykelställen. Detta för att räddningstjänsten ska ha fri framkomlighet om olyckan är framme. Har man cyklar som man inte använder, ställ ner dem i källaren på angiven plats.
  • Inga saker får förvaras utanför förråden i källaren.
  • Gastuber och bildäck får ej förvaras i våra förråd.
  • Inga barnvagnar, möbler, växter mm får förvaras utanför våra lägenhetsdörrar i trapphusen.
  • Tre brandsläckare har placerats i fastigheten. 2st i stora entrén på olika våningsplan och 1st i källaren vid gästlägenheten.

Brandab rekommenderar också att varje lägenhetsinnehavare ser över sitt eget brandskydd. Din lägenhet ska utrustas med brandvarnare och helst även med släckare samt brandfilt. Batterier till brandvarnare rekommenderas av Brandab att bytas varje halvår.

3. Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt, dessutom betalas elförbrukning i samlingslokal, förråd och tvättstuga gemensamt. Vädring av lägenhet under kalla perioder görs under kortare stunder.

4. Balkonger, altaner

Balkonger/altaner får inte användas för förvaring av föremål som kan orsaka sanitär olägenhet eller åsamka föreningen annan skada. Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

5. Matning av fåglar

Matning av fåglar får endast ske med fågelmat i behållare avsätt för detta. Det är förbjudet att lägga matrestester och fågelmat på marknivå, detta på grund av att risken att locka till sig råttor eller andra skadedjur. 

6. Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga, belägen i källaren. Bokningschema och särskilda ordnings-/städregler finns anslagna i tvättstugan. Vi ansvarar själva för städningen i vår tvättstuga då denna yta inte ingår i vårt städbolags uppdrag.

OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskinen som är avsedd för hushållstvätt.

Trivselregler i vår tvättstuga: https://brfargus3.bostadsratterna.se/system/files/Regler_for_var_tvattst...

7. Cyklar, mopeder, barnvagnar etc

För allas trevnad parkerar vi cyklar och mopeder väl uppställda på angivna platser utan att de påverkar våra gångstråk på innergården. Under vintertid kan cyklar förvaras i källaren på angiven plats efter våra brandskyddsregler. Fri passage i källarens utrymmesvägar måste finnas.

8. Innergården

Använd gärna föreningens grill och uteplats. När du går in, lämna platsen som du själv vill möta den. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasad eller markplattor. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar. Föreningen anordnar en vår- och en höststädning per år. Information av datum för dessa annonseras på föreningens hemsida och per utskick i brevlådan.

Grindarna till innergården hjälps vi åt att hålla stängda. 

9. Samlingslokalen (inkl. Kök/Bastu/Biorum/WC)

Föreningen har en samlingslokal, belägen i källaren. Bokningsschema finns på föreningens hemsida och särskilda ordnings-/städregler finns anslagna i lokalen. Lokalen inkl. de rum som använts städas av den som hyrt lokalen. Städutrustning finns i anslutning till bastun men du tar själv med dig rengöringsmedel och trasor. Misskötsel av städning debiteras medlem efter vårt städbolags taxa.

Vår samlingslokal (inkl. gästlagenhet) får ej användas som festlokal för föreningens ungdomar utan målsmans tillsyn och närvaro. Målsman ansvarar även för att lokalen återlämnas i städat skick. Rökning är ej tillåtet. Det ska vara tyst och lugnt efter kl.22.00 (fre-lör) och övriga dagar efter kl.20.00.

Regler Gästlght/Samlingslokalen: 

https://brfargus3.bostadsratterna.se/system/files/Regler_for_Samlingloka...

10. Gästlägenhet/Samlingslokal

Föreningen har en gästlägenhet belägen i källaren. Bokning av lägenheten görs på föreningens hemsida och särskilda ordnings-/städregler finns anslagna i lokalen. Lokalen/de rum som använts städas innan du lämnar. Diskmaskinen töms och ev. sopor slängs i föreningens avfallskärl. Städutrustning finns i anslutning till bastun men du tar själv med dig rengöringsmedel och trasor. Misskötsel av städning debiteras medlem efter vårt städbolags taxa då dessa utrymmen ej ingår i vårt städbolags uppdrag.

. Rökning är ej tillåtet. Det ska vara tyst och lugnt efter kl.22.00 (fre-lör) och övriga dagar efter kl.20.00.

incheckning from kl 15.00

Utcheckning kl.14.00

Regler Gästlght/Samlingslokalen: 

https://brfargus3.bostadsratterna.se/system/files/Regler_for_Samlingloka...

11. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

Föreningen källsorterar sitt avfall och våra kärl är endast för hushållssopor brännbart. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i sopkärlen. Kartonger, glas, plast och övrigt emballage slängs på återvinningsstation som närmast ligger vid MiniCoop på Söder. Papperspåsar till matavfall finns i källaren i anslutning till tvättstugan, alternativt går det att markera för komplettering genom att klämma en tom påse i locket på kärlet. Tömning av kärl sker på torsdagar.

Färgburkar och andra kemiska produkter får inte slängas i sopkärlen utan ska lämnas på närmaste miljöstation. Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i grovsoporna. Norremarks kretsloppspark www.ssam.se.

12. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

13. Rökning 

För allas trevnad är innergården och husets loftgångar rökfria områden.

14. Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar. Plocka upp djurets spillning inom hela området.

15. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex samlingslokal/gästlägenhet.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22.00 på kvällen till kl 07.00 på morgonen. Har Du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att det finns risk för att Du stör.

16. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Se nedan länk till blankett, för "Tillstånd till andrahandsupplåtelse av bostadsrätt".Fyll i ock lämna till styrelsen. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.

https://brfargus3.bostadsratterna.se/system/files/Ansokan-om-tillstand-t...

17. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Bostadsrättshavare skall ge tillträde till lägenheten för styrelsen eller deras ombud vid underhållsarbeten som föreningen ansvarar för.

18. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Tänk dock på att undersöka så att du får rätt köksfläkt och att den inte påverkar föreningens allmänna ventilation. Anmäl alltid ett ev fläktbyte till styrelsen för råd och ytterligare vägledning. Mer omfattande förändringar kräver styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid.

19. Om Du tänker flytta

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift (2,5%) samt pantsättningsavgift (1%) av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning. Kostnaderna drabbar köparen. 

I samband med flytt lämnas lägenhetspärm, som finns sedan huset renoverades, tillsammans med samtliga bruksanvisningar och övrig information om lägenheten/fastigheten till ny ägare av Din lägenhet!

Lämna gärna också över dessa ordningsregler till den nya ägaren av din lägenhet.

20. Lås och beställning av extra nyckel

Låsen till fastighetens dörrarar och portar är kopieringsskyddade. För ev beställning av extra nyckel till lägenhet:

- Mejla din beställning till Brf Argus 3 styrelse styrelsen.argus3@gmail.com 

- Ange ditt namn, personnummer samt mobilnummer

- Bifoga foto på nyckel så att nyckelnummer framgår

- Styrelsen gör efter det beställningen till Certego som via sms återkopplar till dig när nyckeln är klar och går att hämta.

- För att du ska kunna hämta ut/kvittera din nya nyckel behöver du legitimera dig.

- Medlem/lägenhetsinnehavare står för kostnad. (Endast kortbetalning gäller)

- Ny nyckel adderas till föreningens nyckelschema och blir inkluderad det antal nycklar din lägenhet innehar.

- Vid ev försäljning ska rätt antal nycklar som framgår i nyckelschema överlämnas till ny ägare.

21. Tvättstugan: du bokar din tvättid på bokningstavlan med ditt tvättlås.

22. För dig som har kakelugn i din lägenhet: Sotning av kakelugn/kamin sker samordnat och bekostas av respektive medlem med sotningsbehov. Ev nyinstallation av kakelugn/kamin godkänns först av styrelsen. Läs mer om eldning i kakelugn/kamin på nedan länk.

https://brfargus3.bostadsratterna.se/system/files/kakelugns_eldning_1.pdf

23. Boappa:

Brf Argus 3 har en egen app där du finner allt från föreningens medlemmar, styrelse och kontakter till föreningens samarbetspartner/leverantörer av tjänster. På Boappa finner du också föreningens publika dokument som bla. årsredovisningar, stämmoprotokoll, ekonomiska plan och stadgar. Men det bästa är kanske möjligheten att enkelt chatta med medlemmar och styrelse. Som ny medlem blir du inbjuden av styrelsen och finner Boappa där appar finns. Appen är kostnadsfri. 

24. Bostadsrätterna: BRF Argus 3 är medlemmar i Bostadsrätterna som tillhandahåller rådfrågning, utbildningar för styrelsen, centralt upphandlade avtal etc. I medlemskapet ingår också medlemsförmåner och en medlemstidning som ges ut 4 ggr per år. 

25. Försäkring

BRF Argus 3 har en kollektiv bostadsrättsförsäkring för föreningens medlemmar, men undersök med ditt försäkringsbolag för ev komplettering av försäkring efter behov.

26. Postfack

Varje ny lägenhetsinnehvare ansvarar för att byta namn på sitt postfack samt sorterar/slänger sin reklam på återvinningsställe. Reklamutskick får ej kvarlämnas i trapphus/ovan postfack.

Rättigheter och skyldigheter att bo i bostadsrätt: Besök och läs gärna på www.bostadsrätterna.se.

Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Dessa ordningsregler har beslutats av
styrelsen 2021-02-17 att gälla fr o m 2021-03-01